Biró Rozália: bátorítani kell a nők politikai szerepvállalását

2015-02-19


Romániában a törvényhozói hatalomban dolgozó nők aránya 1992–1996 között 3,7 százalék volt, a 2008–2012-es időszakban ez 9,8%-ra emelkedett, a jelenlegi kimutatások alapján pedig elérte a 11,9%-ot – áll Biró Rozália, az RMDSZ szenátorának, a Nőszervezet elnökének politikai nyilatkozatában, amellyel a nők politikai szerepvállalásának fontosságára hívta fel a szenátus tagjainak figyelmét 2015. február 18-án.

„Napjainkban a nők bizonyították rátermettségüket és hozzáértésüket, jelentős eredményeket tudnak felmutatni olyan szakmákban is, amelyek nemrég még férfi szakmáknak számítottak” – fejtette ki a szenátor, hangsúlyozva, a nők képesek megállni a helyüket az államvezetésben is, akárcsak a nemrég megválasztott, Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország új államfője vagy Koszovó független állam negyedik elnöke, a fiatal Atifete Jahjaga. 

A jelenlegi választási törvényre hivatkozva Biró Rozália kiemelte, ez egyáltalán nem az esélyegyenlőség irányába mutat. A Bihar megyei szenátor abbéli meggyőzésének is hangot adott, mely szerint Románia egyik célja az kell legyen, hogy elérje a 20,4%-os globális átlagot, ami a nők politikai szerepvállalását illeti. „Az a világ, ahol a nők számára is teret biztosítanak a közéletben és döntéshozás szintjein, az nem lehet más, csak a béke és fejlődés világa” – összegezte a szenátor. hozzászolás