Tevékeny közösséggé vált az RMDSZ Nőszervezete – Bukarestbe látogattak a Szövetség nőszervezetének kézdiszéki tagjai

2014-06-25

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

Hatvan kézdiszéki hölgyet üdvözölt június 24-én, kedden a Képviselőházban az RMDSZ Nőszervezetének vezetősége: Biró Rozália szenátor, Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, valamint Tudor Veronka kabinetvezető. A hölgyek  Imre Melinda, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet kézdiszéki alelnökének, valamint Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet elnökének hozzájárulásával látogatták meg a hazai törvényhozás épületét és beszélgettek el a hazai nők célkitűzéseiről.

A Képviselőház RMDSZ-es frakciótermében Fejér László Kovászna megyei szenátor köszöntötte a hölgyeket.

„Jól kell éreznünk magunk ebben a szervezetben, amely révén végre nyugodtan, csomagolás nélkül, egymásra odafigyelve elmondhatjuk a véleményünk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a romániai magyar társadalom alapvető problémája az, hogy nem becsüljük meg egymást, nem mondjuk el, mennyire fontos számunkra a másik munkája” – fejtette ki Biró Rozália, aki azt is hangsúlyozta, hogy az RMDSZ szövetségi elnöke már kezdetektől az ügy mellé állt, így a Nőszervezetnek megvan a támogatása arra, hogy hasznos munkát végezzen a közösségért. „Mi jövőt is építünk a gyermekeinknek. Ezért nem elég annak a kisszámú tevékeny embernek a munkája, aki ezért a célért dolgozik. Sokkal többen kellünk ehhez a feladathoz, hogy megbirkózzunk azzal a többszörös erőfölénnyel, amellyel gyakorta szembesülünk” – mondta a szenátor, aki megköszönte Imre Melindának a bukaresti látogatás megszervezését.

„Így kellene festenie az RMDSZ képviselőházi frakciójának, ahogy ebben a pillanatban. Reméljük, hogy legalább negyed ennyi hölgy ül majd ebben a teremben 2016-tól. Ennek az esélynek a növeléséért dolgoztunk a május végi európai parlamenti választásokon” – mondta a találkozón Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, aki szerint a kampány legfontosabb hozadék az volt, hogy kialakult az aktív nők ezerfős hálózata, a tevékeny hölgyeknek alkalmuk volt megismerkedniük egymással.„Megtiszteltetés volt számomra az európai parlamenti képviselőjelöltség és a Nőszervezet bizalma, és úgy gondolom, az RMDSZ kényelmes, 6,3 százalékos választási részarányához jelentősen hozzájárult a helyi és területi nőszervezetek munkája. Az EP-választások időszakában megmutattuk azt, hogy tudjuk, mit akarunk és ennek érdekében kitartóan dolgozni is tudunk” – fogalmazott az országos nőszervezeti alelnök, aki köszönetét tolmácsolta a Sikeres nők iskolája című rendezvénysorozat szervezőinek, amely révén országszerte sok olyan hölgy bemutatkozhatott, aki a mindennapi életében kiválóan megállja helyét.„Folytatnunk kell az ilyen jellegű rendezvények megszervezését, hiszen egymástól tanulunk a legtöbbet. Ugyanakkor fel kell készülnünk a következő választásokra is, hogy nagyobb súlyunk legyen az önkormányzatokban és a parlamentben” – mondta végezetül Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ Nőszervezete Kárpátokon túli megyékért felelős alelnöke, Tudor Veronka elmondta, nagy szükség van arra, hogy a tömbben élő hölgyek gyakrabban találkozzanak, és a tanácskozzanak a többszörösen szórványnak számító területeken élő társaikkal.

"Tulcea megyében szerveztünk tapasztalatszerző körutat a kisebbségek megismerésére, és több helyen is azt panaszolták el nekünk a nagymamák, hogy unokáik már nem ismerik annak a nemzeti közösségnek a nyelvét, amelyből származnak, hiszen az anyák nem tanítják meg gyermekeiknek. Számunkra is intő példa, figyelmeztetés legyen ez, fordítsunk erőt és energiát arra, hogy gyermekeink jól ismerjék anyanyelvüket, kultúrájukat” – hangsúlyozta a jelenlévőknek Laczikó Enikő államtitkár, az Etikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője. 

Hegedüs Csilla nyilatkozata elérhető és letölthető a http://rmdsz.ro/multimedia/hangfelvetel/tevekeny-kozossegge-valt-az-rmdsz-noszervezete linken.
hozzászolás