A nők elleni erőszak büntetését szigorítaná az RMDSZ parlamentbe benyújtott törvénymódosítása (AUDIO)

2017-06-29


Az RMDSZ csütörtök reggel iktatta a parlamentben azt a törvénymódosítási javaslatcsomagot, amely a nők ellen elkövetett erőszak súlyosabb büntetését, a bántalmazó azonnali távoltartását írja elő, az áldozatok számára a hatékonyabb védelmet biztosítja.

„Kidolgozott módosításaink lehetőséget adnak arra, hogy a hatóságok már helyszínen kibocsájthassák a sürgősségi távoltartási rendeletet, ellenben az eddigi gyakorlattal, amely 72 órás időintervallumot szab meg, de ez idő alatt az áldozatot többször újra bántalmazhatják” – ismertette az RMDSZ törvénymódosítására vonatkozó pontjait Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, hozzátéve: jelenleg Romániában ha egy nőt bántalmaznak a rendőrséghez kell fordulnia azért, hogy távoltartási parancsot állítsanak ki a bántalmazó ellen mindaddig, amíg elítélik őt. A Szövetség javaslata alapján a tettest kitiltanák a lakásból akkor is, ha az az ő tulajdonát képezi, emellett nem vehetne fel sem személyesen, sem telefonos úton a kapcsolatot az áldozattal.

A törvénymódosítás szigorúbban büntetné az erőszakot elkövetőt, akinek akkor is felelnie kell majd a törvény előtt, ha a bántalmazás után kibékül áldozatával. Eddig ugyanis, ha a két fél kibékült, és mindezt bíróság előtt közösen vállalta, a büntetőjogi felelősségre vonás elmaradt.

 „Eddig csak akkor lehetett a bántalmazót felelősségre vonni, ha a sértett fél feljelentést tett az elkövető ellen, ez sok esetben pedig nem történt meg, mert az áldozatok újabb erőszaktól tartottak. Mi azt szorgalmazzuk, hogy a bántalmazás után, bejelentés alapján, akár azonnal a hatóságok automatikusan eljárást indítsanak, távoltartási parancsot adjanak ki, és megbüntessék a tettest” – tájékoztatott a képviselő, aki a javaslatok egyik kidolgozója.

A módosító törvénycsomag parlament elé terjesztését széleskörű egyeztetések előzték meg a szakmai szervezetek koalíciója, a Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Hálózat (Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor) szakembereivel és a többségi pártok képviselőivel, szenátoraival is. „Jó volt megtapasztalni azt, hogy ez nem párt kérdés, hanem az egész közösségünknek a problémája, amelyre ez a törvény megoldást hozhatna. Nagyon sok szociáldemokrata, liberális és USR-s kolléga írta alá az általunk kezdeményezett törvénymódosítási kérvényt” – számolt be a parlamenti képviselő.  

Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, évente több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. A törvény módosítása az RMDSZ Nőszervezet NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) egész éves tudatosító és tájékoztató kampányának kiemelt célja.

Csép Andrea parlamenti képviselő nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

 hozzászolás

popup