Konferenciát szervezett az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete

2016-10-22


Aktuális, hölgyeket érintő kérdéseket boncolgattak a résztvevők az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete által rendezett 3. Székelyföldi nő ma konferencián, október 21−22-én, Árkoson.

Ájgel Ágnes házigazdaként köszöntötte a Maros, Gyergyó, Csík-, Udvarhelyszék, Háromszék és Brassó megyéből érkező egybegyűlteket. A háromszéki nőszervezet elnöke elmondta: Örül, hogy az erdőszentgyörgyi, és a csíkszeredai konferencia után idén Háromszék látja vendégül az eseményt. „Igyekeztünk a hagyományos kosztümös konferencián túl kibővíteni a programot egy kötetlenebb, ismerkedős, táncházas estével.  A program összeállításában fontos szempont volt az önkormányzati választások kiértékelése és a soron következő parlamenti választásról is beszélni. Büszkén mondjuk, hogy öt bejutó helyes jelöltje van a nőszervezetnek. Több jelölt van ma jelen, akiket, és akiknek programját megismerhetjük. A konferencia politikai panelje mellett olyan színes témákat szőttünk be, amelyek foglalkoztatják a nőket és az erdélyi társadalmat, mint például a nemi kvóta kérdése, a trendi női témák, mint a nyilvános megjelenés, beszéd, vagy az édesanya/karrier szerep és az, hogy hogyan küzdjünk meg az ezekből fakadó előítéletekkel.”− mondta el.

A konferenciáján Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy véleménye szerint nem a kvótarendszer tudja megoldani a nők arányos képviseletét a politikában, azonban szükség van a felkészült hölgyek jelenlétére a döntéshozatalban: „Kell egy nyitott politikai szervezet, kell a szervezeten belül a női érdekképviselet és kellenek a szakmailag felkészült hölgyek. A parlamenti választások alkalmával 5 hölgy van bejutónak tekinthető helyen az RMDSZ listáin és ez a bizonyítéka a jó együttműködésnek.”

Kiemelt tisztelettel kell tekinteni azokra a nőkre, akik közéleti szerepet vállalnak, hiszen teszik ezt úgy, hogy mindenekelőtt családjukban ők biztosítják az otthon melegét, Miklós Zoltán, sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, szenátorjelölt szerint. „Azáltal, hogy a nők közszereplést vállalnak, bizonyítják az is, hogy érdekli őket a társadalom alakulása. Nagy szükség van szemléletmódjukra, tapasztalataikra a közéletben és a parlamenti munkában egyaránt. A nőszervezet jelöltjei már bizonyították elhivatottságukat, elkötelezettségüket és szakértelmüket.”

Arros Orsolya, az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetének elnöke a konferencián egybegyűlt hölgyekkel a közéletben szerzett tapasztalatait osztotta meg és bátorította őket arra, hogy hallassák a hangjukat, legyenek nyitottak. „Nemcsak mikro-, hanem makro-közösségünkért is tehetünk. Fontos, hogy folyamatosan tanuljunk, hogy ne ragadjunk le egy-egy élethelyzetben.”

Portik Edit, a gyergyói területi nőszervezet vezetője szerint: „A dolgozó nő imázsa nem a mai korok innovációja. Annak örülök, hogy ma sok olyan nőt találunk, aki sikeresen össze tudja egyeztetni a tradicionális szerepeket a karrierjükkel. A mai nap, a konferencia támpillére legyen a női hit és önbizalom erősítése.”

Lőrincz Csilla, a Nőszervezet székelyföldi alelnökének meggyőződése szerint „csak akkor tudunk egészséges és jólétben élő székelyföldi közösséget építeni, hogyha megtanulunk együttműködni és szolidárisak lenni. Ezért tartom fontosnak, hogy már harmadik éve tanuljuk ezt a fajta együttműködést. A konferencia révén elindultunk egy olyan úton, amely ebbe az irányba mutat.

Az eseményen Maros, Kovászna és Brassó megye női parlamenti képviselő- és szenátorjelöltjei is bemutatkoztak és beszéltek munkájukról, terveikről.  

Csép Andrea, Maros megye képviselőjelöltje parlamenti munkájának prioritásaként a méltányos életkörülmények megteremtését emelte ki az erdélyi emberek számára. „Olyan törvényekre van szükség, amelyek az emberek valós problémáira hoznak megoldásokat.” A megyei nőszervezetek munkáját illetően azt a jó szomszédsági viszonyt hangsúlyozta, amelyből építkezni tudnak, ennek kiváló példája  a Székelyföldi nő ma konferencia. „Minket, nőket ugyanazok a problémák foglalkoztatnak. Fontos, hogy kellőképpen bátorítsuk egymást, képezzük magunkat, tegyük meg az első lépést, és szóljunk bele a döntéshozatalba.”

Ambrus Izabella, Brassó megye képviselőjelöltje, a megyei tanács alelnöke a magyarság érdekeit akarja képviselni: „bízok abban, hogy jó csapattal fogunk dolgozni, amelyben a nők is aktív szerepet vállalnak. Olyan újításokért fogok dolgozni, amely a Brassó megyei magyar közösséget viszi előre és biztonságos jövőt biztosít számukra.”

A tíz éve fejlesztőpedagógusként dolgozó Sütő Mária Rita, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének szenátorjelöltje az apró lépésekben és együttműködésben látja az eredményes munkát a különböző szakterületek között.

A konferenciát  workshopok színesítették: Grüman Éva tréner vezetésével jobban megismerték egymást a résztvevők,Horváth Tas táncoktatótól pedig néhány néptánclépést tanulhattak el a nők. Út a nők politikai képviselete felé címmelKertész Melinda, a Transindex munkatársa, A trendi székely nő témában György Eszter, a Delikates egyik divattervezője osztott meg hasznos tanácsokat a nőkkel, Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke pedig arra segített választ találni, miként küzdjünk meg a közösségeinkben élő előítéletekkel.

Az esemény végén a résztvevők megállapították, hogy a nők több szakterületen helyt tudnak állni, fontos a szerepvállalásuk, mindenek mellett fontos, hogy megmaradjanak nőknek az élet különböző területein. A jövő évi konferenciának Udvarhelyszék ad otthont.

 hozzászolás