Hegedüs Csilla: Brüsszel figyel arra, hogy az európai elveket tiszteletben tartsák a tagországok

2014-05-23


„Brüsszelben az európai kulturális fejlődés irányáról döntöttünk a héten az Európai Tanács kulturális tárcavezetőinek és államtitkárainak ülésén. Abban is egyetértettünk, hogy a kultúra jövedelmet hoz, ezért nemcsak az utak javítására, zöld energiára, hanem az épített örökség védelmére és hasznosítására is strukturális alapokat kell felhasználni. Ez olyan fontos elv, amelyet a tagországok döntéshozóin is számon kér majd az Európai Unió” – ismertette brüsszeli útja tapasztalatait Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt azon az örökségvédelemről szóló beszélgetésen, amelyet Sepsiszentgyörgyön szervezett a Bartalis János Keresztyén Kulturális Egyesület, és amelynek Antal Árpád András polgármester is meghívottja volt. A résztvevőket Zelenák József evangélikus-lutheránus esperes köszöntötte, a beszélgetést pedig Magyarosi Imola művészettörténész moderálta.

Az eseményre a EP-képviselőjelölt háromszéki körútjának végén került sor, Kézdivásárhely, Torja és Szentkatolna meglátogatása után, amelyre Fejér László szenátor és Grümann Róbert, az RMDSZ Háromszék területi szervezetének ügyvezető elnöke is elkísérte.

„Az épített örökséget emberek hozták létre azért, hogy emberek használják. Ezt azért fontos megjegyeznünk, mert amikor egy épület kortársunkká válik, akkor, igenis, látjuk a hasznát, áldozunk a felújítására, belakjuk. Így önmagunkkal is sokkal könnyebben elfogadtatjuk azt, hogy szükségünk van műemlékeinkre, amelyek hétköznapjaink részét képezik”– fogalmazott a beszélgetésen Hegedüs Csilla az emberközeli műemlék hasznosításról, és arra is kitért, hogy számára a műemléki környezet fenntarthatósága az igazi kihívás. „Gazdasági számítások szólnak arról, hogy az épített örökségbe való befektetés hogyan térül meg azok által a turisztikai szolgáltatások által, amelyeket generál. Az a tény, hogy a látogatók eljönnek a felújított épületeket megnézni azt is jelenti, hogy szükségük van szállásra és olyan helyekre, ahol vásárolhatnak, ami számos munkahely formájában válik jövedelemhozóvá a közösség számára. Ezért úgy gondolom, ha sikerül majd az erdélyi, a székelyföldi örökséget helyi jellegzetességeket hangsúlyozó turisztikai útvonalakba bekapcsolnunk, akkor itthon is elérhető a fenntarthatóság” – jelentette ki az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, aki úgy vélte: a magyarság képviselőinek az ebben nyújtható konkrét segítségért is jelen kell lenniük Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Antal Árpád polgármester az általa vezetett város épített örökségre vonatkozó stratégiáját ismertette, és leszögezte: Sepsiszentgyörgy fejlesztésében meghatározó a kulturális turisztikai ágazat, a műemlékek felújítását pedig főként uniós és kormányzati pályázati forrásokból tervezik. „Nyilván, sokkal egyszerűbb volna bármely városvezetőnek egy vadonatúj várost felépítenie, mint egy régiben folyamatosan figyelnie az összhangra, a városrendezési tervekben a régi és új épületek harmóniáját nyomon követnie” – mondta Sepsiszentgyörgy polgármestere, és hozzátette: a helyi önkormányzat saját költségvetéséből is áldoz a műemlékek felújítására és azt szeretnék, ha a városban minél több ilyen épület visszanyerné hajdani fényét és a közösség számára hasznos élettérré válna.hozzászolás