Hegedüs Csilla: Ha a magyar közösség összefog, nincs lehetetlen küldetés számunkra

2014-05-19

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

„Nincs számunkra lehetetlen küldetés, ha május 25-én a magyar közösség felsorakozik egy közös ügy – európai képviseletünk – mellé és szép számban elmegy szavazni. Az RMDSZ európai parlamenti képviselői bizonyítottak már Brüsszelben, amikor ismertették az erdélyi értékeket, és amikor kidolgozták azt a kisebbségi polgári kezdeményezést, amelyben az európai kisebbségi lét keretszabályozásának javaslatát letették az Európai Parlament asztalára. Ezért a kezdeményezésért kell tovább harcolnunk és ezért kérjük az önök bizalmát” – mondta a csíkszépvízi magyar örményeknek Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt és arra is emlékeztette hallgatóságát: sok olyan eredménye van a magyarság érdekvédelmi szervezetének, amelyre 25 évvel korábban a közösség azt mondta, hogy lehetetlen megvalósítani. De azzal, hogy felhatalmazta képviselőit a helyi, megyei, országos és európai intézményekben végzett munkájuk folytatására, az akadályokat lépésenként sikerült elhárítani.

A csíkszépvízi magyar örmény közösség identitása meghatározó építménye, a 18. században épült örmény katolikus templom műemlékké nyilvánításában kérte Hegedüs Csilla államtitkár támogatását. A közösség tagjai azt is elmondták, hogy a jövőben is fontos számukra az épület karbantartása és azt is, hogy a templom továbbra is a helyi közösségi élet jelentős helyszíne kell legyen. „A hazai magyar örmény kultúra megőrzése olyan kisebbségvédelmi ügy, amelynek európai perspektíváit biztosítani szeretnénk a jövőben is. A Szövetség itthon és Brüsszelben is, a kisebbségi közösségek jólétét szem előtt tartva folytatná a munkát. Ugyanakkor továbbra is meggyőződésünk, hogy valamennyi nemzeti közösségeknek joga van önnön prioritáslistáját összeállítani, értékei megőrzéséhez pedig európai védelmet kérni. Erre a közös ügyünkre szavazzunk jövő vasárnap szentmise után” – fogalmazott Csíkszépvízen Hegedüs Csilla.
 
Csobotfalván a római katolikus templom tatarozásához önerőből látott hozzá a közösség, a helyreállítási munkálatokat pénzalapokkal segítette Hargita Megye Tanácsa is. Az RMDSZ örökségvédelmi államtitkára a munkálatok kivitelezéséhez szükséges európai pályázatokról tájékoztatta az egyház képviselőit, ezt követően pedig Csíkicsicsóban látogatta meg a közösség katolikus templomát. 


hozzászolás