Hegedüs Csilla: Épített örökségünk legyen a jövendő nemzedékek kortársa

2014-05-19


„Kelemen Hunor kulturális miniszter első mandátuma idején, a tárca 2011-es Országos Műemlék Helyreállítási Tervében szerepelt a csíkszentimrei Henter kúria helyreállítási munkálatainak támogatása. Az RMDSZ kormányból való kikerülésével az erdélyi magyar műemlékek, az alcsíki örökség eme különleges épületével együtt koldusbotra kerültek, hiszen egyetlen következő kormányzás sem törődött a magyar értékekkel. Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy ott, ahol nincsenek magyar emberek döntéshelyzetben, ott sérülnek az érdekeink, megfeledkeznek rólunk” – mondta a csíkszentimreieknek Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, EP-képviselőjelölt, aki május 18-án, vasárnap Csíkszéket járta be, a műemlékek megtekintésekor pedig azt is hangsúlyozta: az emberekhez legközelebb álló műemlékhasználat a hosszú távú megőrzés alapfeltétele, a múzeumjelleg pedig nem bizonyul minden esetben eredményesnek.

A körút első állomása Kászonaltíz volt, ahol a műemlékké nyilvánított Balázsi kúriában jelenleg gyermekotthon működik. A kétszintes épületben Hargita, Kovászna és Maros megye településeiről huszonnyolc szegénysorú gyermek él öt szakképzett felnőtt felügyelete alatt. „A gyermekotthon mentorával, Böjte Csaba atyával korábban volt alkalmam elbeszélgetni arról, hogyan lehet otthonossá és a közösség számára hasznossá tenni egy műemléket, illetve arról, hogy műemlék helyreállításban jártas szakmunkásképzést indítanánk a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok számára. Azt, amit itt, a szépen felújított Balázsi kúriában láttam, pozitív példaként fogom emlegetni, hiszen ezek a gyermekek gyönyörű, családias környezetben nevelkedhetnek fel igazi közösségként”- mondta Hegedüs Csilla a gyermekotthon nevelőinek, a látogatást követően a kászonújfalviakat és kászonjakabfalviakat ösztönözte a május 25-i választásokon való részvételre.
 
Újtusnádon a közösség az Idősek napját ünnepelte a Pro Tusnád Alapítvány támogatásával, amely 1999 óta hagyományt teremtett a településen az idősek évről évre megszervezett ünneplésével. A jelenlévőket a kultúrotthonbeli vendégségen köszöntötte Rafain Endre, Tusnád polgármestere, Rafain Zoltán közbirtokossági elnök, Becze István megyei tanácsos, az RMDSZ Hargita területi szervezetének ügyvezető elnöke, a Pro Tusnád Alapítvány üzenetét pedig Ravasz József olvasta fel. Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes Kelemen Hunor szövetségi elnök üdvözletét tolmácsolta és megköszönte az időseknek, hogy a fiatal nemzedéknek megmutatták, lehet jövőt építeni, a közösség hagyományait, értékeit ápolni a szülőföldön.
 
Csíkszéki kampánykörútján az RMDSZ EP-képviselőjelöltje találkozott Gyarmati Zsolttal, a Csíki Székely Múzeum igazgatójával és meglátogatta a csíkszeredai Mikó-vár korszerűsített és felújított épületét, amelynek munkálatai 2013 tavaszán fejezték be. „A kulturális tárcának ez volt a legnagyobb, 1.5 millió euró értékű beruházása az RMDSZ előző kormányzati ciklusában. Amikor a Mikó-vár gyönyörűen helyreállított épületét megtekintjük, látjuk a munkák kézzelfogható eredményét és azt, hogy érdemes volt dolgoznunk, küzdenünk a magyar épített örökségért. Azt szeretnénk, ha műemlékeink nem csupán szép küllemű, üres épületek lennének, hanem a jövendő nemzedékek kortársai is, éreznék azt, hogy szükség van rájuk, életük szerves része” – jelentette ki a Szövetség örökségvédelmi államtitkára Csíkszeredában. 


hozzászolás