Hegedüs Csilla: A közösségnek szüksége van az újjászületés, megerősödés pillanataira

2014-05-17


Tizenkilenc barcasági evangélikus-lutheránus gyülekezet lelkészei és képviselői vettek részt Székelyzsomboron az Evangélikus-Lutheránus Egyház Brassói Egyházmegyéjének éves közgyűlésen, amelyen Ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök hirdetett igét, és amelyen részt vett Hegedüs Csilla, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje is. A közgyűlést megelőzően ünnepi istentiszteletet tartottak, amelyen a lelkészek az együvé tartozás fontosságát hangsúlyozták.

„Az ember csak közösségben élhet teljes értékű életet. Többszörösen igaz ez a nemzeti kisebbségi közösségekre, amelyek nem csak az élet és szeretet közösségében élnek, hanem sorsközösségben is. Ha együtt haladunk ezen az úton, bármilyen is legyen maga az út, könnyebb lesz mindnyájunk számára” – fogalmazott prédikációjában Ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök, aki a mindennapok üres látványosságaira, látszatvalóságára is kitért beszédében és arra intette a gyülekezetek képviselőit, gondolkodjanak el azon, hogy az ünnepnapok után milyen értékek mentén élik hétköznapjaikat. „Ilyenkor választások táján felbukkannak az öltöztető és csomagoló emberek, akik a látszatvalósággal akarnak elkápráztatni bennünket, a tudatos félrevezetésre, a megtévesztésre fektetik a hangsúlyt és nem arra, hogy ezek mögött van-e érték, üzenet. El kell gondolkodnunk azon, hogy mi történik a látszatvilágon túl, ki győz odakint, mi uralja az életünk, közösségünkben van-e elég erő az újjászületésre, megújulásra” – hangsúlyozta az egyházi elöljáró, aki az istentisztelet végén áldást mondott a közösség vezetőire, hogy érdemben és értéket teremtve képviseljék a magyarságot itthon és a külhonokban.

A közgyűlés résztvevőit Zelenák József püspök-helyettes, a brassói egyházmegye esperese köszöntötte, felolvasta azt a szentigét, amelynek fő gondolata a kirekesztettség és diszkrimináció miatt szenvedő közösségek oltalmazásának szükségességén alapult, ez követően pedig felkérte Hegedüs Csilla EP-képviselőjelöltet, hogy tájékoztassa az egybegyűlteket a közelgő európai parlamenti választásokról. „Május 25-én esélyünk lesz arra, hogy a közösség megújulását erejének megmutatásával is hangsúlyozzuk. Hogy biztonságban élhessünk itthon, ahhoz szükség van azokra, akik közös ügyeink fölött őrködnek itt, Székelyzsomboron, Bukarestben és Brüsszelben. Egy hét múlva annyian leszünk mi, magyarok, ahányan szavazunk” – mondta a Szövetség főtitkárhelyettese, és hozzátette: a magyarságnak szüksége van az ünnep, az újjászületés, megerősödés pillanataira, de ugyanilyen tudatosan kell vigyáznia értékeire a hétköznapokban.

hozzászolás